tirsdag 2. oktober 2012

Lesing på 2.trinn

I dag som i går, ja nesten hver dag hører jeg elevene mine i leselekse. De ligger på ulike nivåer. Det er utrolig hvor stor forskjellen kan være allerede tidlig på 2.trinn. Noen leser stotrete og kommer seg gjennom en liten tekst over lang tid. Andre får mer og mer grepet på lesingen og kommer seg videre oppover nivåene. Det er også noen som er blitt så flinke nå at de leser bøker med tett og mye skrift. De leser ikke bare bøkene, men med fortellerstemme. Det viktige med lesetreningen er å gi barna de rette utfordringene. Teksten skal ikke være for lett eller for vanskelig. Den skal være akkurat passelig med noen utfordringer, men den skal iløpet av uka automatiseres så godt at de leser den med flyt. Noen lærer seg teksten utenat, så det er viktig at du som lærer påpeker at de skal lese ordene som står i teksten. Bruk gjerne lesefingeren under ordene som blir lest.

Det er tydelig å se og høre hvem som er ivrig med lesingen og hvem som ikke liker så godt å lese.
Gjevnlig sier jeg til elevene mine hvor viktig det er å kunne lese. Hvis du ikke kan lese går du glipp av så utrolig mye i livet. Du går ikke bare glipp av å bli smartere og smartere, men også flotte opplevelser som kan gi deg gleder, latter, kjærlighet, sorger, fortvilelse, informasjon og fakta kunnskaper. Jeg snakker også om framtiden som voksen, at du som voksen må få deg en jobb og at du i den jobben må kunne lese. Uansett hvilket yrke du velger må du kunne lese. Du må kunne lese beskjeder, skilter, informasjon, bruksanvisninger, tekster, bøker, ja rett og slett alt mulig. Det som er det flotte med å lese mye er at du kan bli så smart at du nesten kan bli hva du vil når du skal velge yrke som voksen.

Det er en utfordring for oss lærere å motivere nok og godt nok. Motivasjonen må være lystbetont og gjøres spennende. Det er viktige elementer i en spenstig og velutviklende leseprosess mener jeg.

Mvh Trude

2 kommentarer:

  1. Kjempe sant det du skriver Trude, du er en viktig motivasjon for elevene dine. Nå skal foreldrene også kommet mere på banen, det å få belyst for foreldrene at de er store lese og skrive modeller for barna er kjempeviktig. Det er ingen fasit på hvordan de skal hjelpe barna, det viktigste er at de er der for dem og støtter dem.

    SvarSlett
  2. Ja, foreldrene må helt klart være på banen hele tiden. Barna leser leseleksa si 3 ganger høyt for en voksen hjemme. Den voksne signerer på et lesekort slik at vi har kontroll på at leksa blir gjort.
    Vi voksne er motivatorene og de som skal legge grunnlaget for barnas gode lese og skriveutvikling.

    SvarSlett